فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 149، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد خلج* صفحات 275-286
    اهداف

    ریخت سنجی را می توان اندازه گیری کمی شکل چشم اندازهای روی زمین تعریف کرد که می توانند برای شناسایی مناطق دارای زمین ساخت فعال به کار روند. هدف از این پژوهش بررسی زمین‎ساخت فعال در حوضه آبریز سیوند با استفاده از پنج شاخص ریخت سنجی عدم تقارن حوضه زهکشی (Af)، برجستگی نسبی (Bh)، ضریب شکل (Ff)، انتگرال و منحنی فرازسنجی (Hi) و گرادیان طولی رود (SL) است. با انجام این پژوهش، می توان به فرآیندهای فعال در حوضه سیوند پی برد و از خسارت های ناشی از بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله تا حدودی جلوگیری کرد.

    روش شناسی:

     این تحقیق پیمایشی در سال 1401 در استان فارس انجام شد و از نظر هدف کاربردی است. ماهیت پژوهش از نظر داده ها و محاسبات کمی است. برای محاسبه شاخص ها از نرم افزار 10.8 GIS و مدل رقومی ارتفاعی (DEM) با دقت 30 متر استفاده شد. نقشه پهنه بندی هر شاخص در گستره مورد بررسی تهیه شد و هر کدام از شاخص های مذکور از نظر فعالیت زمین ساختی به 5 رده فعالیت بسیار بالا، بالا، متوسط، کم و بسیار کم تقسیم شدند. در نهایت با میانگین گیری از رده کل شاخص ها، شاخصی نهایی به نام شاخص زمین ساخت فعال نسبی (Iat) حاصل شد و گستره مورد بررسی به سه رده فعالیت زمین ساختی بالا، متوسط و کم تقسیم شد.

    یافته ها

    در زیرحوضه های منطبق بر گسل های آونجان، گسل موسی خانی، گسل سیوند، گسل رودخانه سیوند و گسل های واقع در جنوب گستره مورد بررسی شاخص های اندازه گیری شده مقادیر بالا و متوسط را نشان می دهند که به دلیل فعالیت زمین ساختی متوسط به بالای منطقه است.

    نتیجه گیری

    حوضه آبریز سیوند دارای فعالیت زمین ساختی متوسط به بالا است و بخش های شمالی، شمال غربی، میانی و جنوبی منطقه فعال تر از بخش های دیگر هستند که به دلیل تاثیر گسل های مذکور بر منطقه است.

    کلیدواژگان: حوضه زهکشی، زمین ساخت فعال، ریخت زمین ساخت، شاخص ریخت سنجی، گسلش
  • شبنم مومن زاده، مجتبی قدیری*، حسنعلی فرجی سبکبار، زهرا ترکاشوند، محمدامین خراسانی صفحات 287-298
    اهداف

    یکی از زمینه هایی که می تواند جامعه روستایی را از رخوت و سستی خارج نماید، ایجاد کسب وکار در زمینه گردشگری روستایی است. پیش شرط تحقق این مهم، شناسایی کانون های دارای مزیت گردشگری و بررسی ظرفیت های بالقوه موجود طبیعی و بومی مردمان روستایی است. این پژوهش با هدف شناسایی فرصت های نواحی روستایی در راستای توسعه کسب و کارهای کوچک و متوسط مبتنی بر گردشگری در روستاهای منطقه شمیرانات انجام شد.

    روش شناسی:

     این تحقیق از لحاظ ماهیت توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر روستاهای هدف گردشگری سه دهستان لواسان بزرگ و کوچک و رودبارقصران از شهرستان شمیرانات بود که به روش نمونه گیری خوشه ای فضایی انتخاب شدند. نمونه های مورد مطالعه با استفاده از روش گلوله برفی به تعداد 313 نفر انتخاب شدند. اطلاعات از طریق مطالعات میدانی و با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شدند. برای تعیین پایایی و روایی ابزار پژوهش از روش ضریب آلفای کرونباخ و روش اعتبار محتوا استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون T زوجی در محیط نرم افزار 22SPSS  تحلیل شد.

    یافته ها

    6 شاخص و 84 مولفه به عنوان فرصت های موثر بر توسعه کسب و کارهای کوچک تا متوسط در روستاهای مورد مطالعه شناسایی و در قالب پرسش نامه ارزیابی شد. پس از دو دوره بازبینی خبرگان، تعداد مولفه ها به 80 مورد کاهش یافت. اعتبار پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ 85/0 تایید شد. فرصت های مناسب توسعه گردشگری شامل شش فرصت اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیرساختی امکاناتی، فضایی، روان شناختی و جاذبه ای بود که طبق نتایج آزمون T زوجی، از این میان، فرصت های جاذبه ای، روان شناختی و فرصت های زیرساختی امکاناتی به عنوان مهم ترین فرصت های پیش رو در محیط های روستایی منطقه شمیرانات شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    فرصت های قابل توجهی در ابعاد مختلف برای توسعه گردشگری و رشد اقتصاد منطقه لواسان وجود دارد که در این تحقیق مهم ترین آنها فرصت های جاذبه ای، روان شناختی و زیرساختی شناخته شده است.

    کلیدواژگان: فرصت، نواحی روستایی، کسب وکار کوچک و متوسط، گردشگری
  • حسن حویزاوی، حمید صابری*، مهری اذانی، فرشته احمدی صفحات 299-310
    اهداف

    در سال های اخیر موضوع کیفیت محیط شهری به یک موضوع بسیار مهم در جامعه تبدیل شده است، توجه به مکان های سوم برای شکل دادن به جوامع محلی ضروری بوده و کلید اصلی رفاه زندگی شهری محسوب می شود. هدف از این پژوهش شناسایی پیشران های موثر بر مکان های سوم و کیفیت محیط شهری است.

    روش شناسی:

     این پژوهش با رویکردی کمی، به شیوه پیمایشی و با اتکا بر مطالعات کتابخانه ای-اسنادی و روش دلفی هدفمند برای شناسایی شاخص های مفهومی، در سال 1402 در شهر اهواز انجام شد. حجم نمونه کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع پژوهش 30 نفر بود. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع و با استفاده از برنامه MICMAC به تحلیل مولفه های مکان های سوم و کیفیت محیطی شهر اهواز پرداخت. با استفاده از روش دلفی 55 مولفه و در 10 بعد، به عنوان شاخص های مکان سوم و کیفیت محیط استخراج شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل مسیر با استفاده از مدل معادلات ساختاری Smart PlS استفاده شد.

    یافته ها

    پس از بررسی چگونگی و میزان اثرگذاری 55 عامل یادشده بر یکدیگر و بر وضعیت آینده کیفیت محیط اهواز با روش های مستقیم و غیرمستقیم، 11 عامل کلیدی که بیشترین نقش را در وضعیت آینده کیفیت محیطی شهر اهواز داشتند، انتخاب شدند. یافته های حاصل از نتایج الویت بندی ابعاد موثر در مکان های سوم وکیفیت محیط در شهر اهواز نشان داد که شاخص های فعالیت و کاربری (320/9)، ادراکی (995/7) و تصویر ذهنی و آرامش (141/5) در رتبه اول اهمیت قرار دارند.

    نتیجه گیری

    مکان های سوم و مولفه های آنان تاثیری قوی و چشم گیر بر کیفیت محیطی شهر اهواز دارند. با توجه به درهم آمیزی مولفه ها و شاخص های مفهوم مکان سوم، نقش آن بر جوانب مختلف کیفیت محیط و آینده آن در شهر اهواز انکارناپذیر است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط، مکان سوم، آینده پژوهی، شهر اهواز
  • احسان الله قناعتیان جبذری، احمدعلی خرم بخت*، محمدابراهیم عفیفی صفحات 311-317
    اهداف

    توسعه پایدار شهری توسعه ای چندجانبه است که شامل ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است. عوامل بسیاری بر توسعه پایدار شهری تاثیرگذارند که برخی از این عوامل انسانی و مدیریتی بوده و برخی دیگر نیز طبیعی هستند. در این راستا، هدف این تحقیق تبیین پیشران های کلیدی موثر بر توسعه پایدار شهر جهرم در ابعاد مختلف توسعه بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش توصیفی در سال 02-1401 در شهرستان جهرم به انجام رسید. ابزار جمع آوری داده، پرسش نامه محقق ساخته بود. در ابتدا لیستی از عوامل موثر بر توسعه پایدار تهیه شد. این عوامل در قالب پرسش نامه 35 سوالی با استفاده از طیف 5 گزینه ای لیکرت تنظیم شد. برای ارزیابی عوامل، با تکیه بر تکنیک دلفی، پرسش نامه ها در اختیار 40 نفر از کارشناسان قرار داده شد. این افراد با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. پس از بازبینی، پرسش نامه نهایی تنظیم شد و برای وزن دهی در اختیار 15 نفر از کارشناسان و مدیران شهری قرار داده شد. این افراد با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش تحلیل اثرات قاطع در نرم افزار MICMAC تحلیل شد.

    یافته ها

    عوامل بهداشت و کیفیت آب بیشترین میزان تاثیرگذاری مستقیم بر سایر متغیرها را داشتند. درحالیکه، مدیریت کارآمد، کیفیت آب و وضعیت اشتغال قویترین و بیشترین میزان تاثیرات غیرمستقیم را بر سایر متغیرها داشتند.

    نتیجه گیری

    در مجموع 7 پیشران فرهنگ شهروندان، وضعیت اشتغال، کیفیت آب، مدیریت کارآمد، امنیت، آموزش و بهداشت بیشترین تاثیرگذاری را بر توسعه پایدار شهری جهرم در ابعاد مختلف توسعه داشتند.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری، آینده پژوهی شهری، جهرم
  • هوشنگ بهروان*، جمشید یاراحمدی، حمیدرضا عباسی صفحات 319-329
    اهداف

    گرد و غبار یک معضل آب و هوایی است که می تواند باعث خطرات جدی محیطی شده و موجب تاثیرات نامطلوب بر کشاورزی، صنعت، ترافیک و زندگی روزانه مردم شود. در این مطالعه منابع تولید گرد و غبار و ریزگرد در استان آذربایجان شرقی (حاشیه شرقی دریاچه ارومیه) شناسایی و بررسی شد.

    روش شناسی:

     تحقیق پیش رو از نقطه نظر روش در دسته پژوهش های کمی و تجزیه و تحلیل داده های با استفاده از آمارهای 6 ساله (1401-1396)، شناسایی منابع تولید ریزگرد، اندازه گیری و پایش تولید گرد و غبار و رسوبات بادی با استفاده از شاخص RDD، همچنین اندازه گیری سرعت آستانه و شدت فرسایش بادی با استفاده از دستگاه تونل باد انجام شد.

    یافته ها

    سهم کاربری ها در کانون های ریزگرد استان به ترتیب 8/48% اراضی کشاورزی، 19% اراضی تالاب خشک شده یا دریاچه، 2/32% مراتع تخریب یافته و غیره است. از نظر شکل شناسی، کانون های ریزگرد استان حدود 53/2% دشت دامنه ای و 47/97% دشت سیلابی و غیره هستند. کانون تولید ریزگرد حاشیه شرقی دریاچه ارومیه فعال ترین کانون در استان است که مشکلات زیادی برای ساکنین محلی و مناطق هم جوار ایجاد می نماید. این کانون ریزگردها عمدتا شامل اراضی زراعی دیم، اراضی زراعی رها شده، اراضی تالاب خشک شده یا دریاچه و مراتع تخریب یافته است.

    نتیجه گیری

    در استان آذربایجان شرقی بعضی از اراضی نظیر اراضی زراعی شخم خورده، دیمزارهای رها شده، مراتع فقیر، بستر خشک ساحل دریاچه ارومیه ناشی از پس روی آب، بستر خشک رودخانه ها و آبراهه های فصلی و غیره در صورت همراهی عوامل نامساعد اقلیمی و فراهم بودن سایر شرایط محیطی به صورت بالقوه می توانند به عنوان منابع تولید گرد و غبار ریزگرد عمل نمایند ولیکن اراضی فوق الذکر در استان آذربایجان شرقی به صورت پراکنده مستقر بوده و در موارد و زمان های خاص قادر هستند در ایجاد ریزگرد در حجم قابل ملاحظه عمل نمایند.

    کلیدواژگان: گردوغبار، ریزگرد، استان آذربایجان شرقی، فرسایش بادی
  • قاسم رنجبر، حسین سوری*، حسن کیوان صفحات 331-341
    مقدمه

    ژیوپلیتیک انرژی مفهومی است که با استفاده از آن می توان نقش انرژی را در پویایی های ژیوپلیتیک و رقابت های قدرت مورد بررسی قرار داد. اهمیت و جایگاه انرژی در اقتصاد و امنیت جهانی به قدری گسترده است که از آن به عنوان شاخصی برای میزان امنیت استفاده می شود. همین اهمیت برای هر دو گروه کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده نفت وجود دارد و آنها را بر آن داشته است که با توجه به تحولاتی که در عرصه رقابت های جهانی در حال وقوع است شرایط را به گونه ای مدیریت نمایند که از در خطر قرار گرفتن امنیت و منافع ملی آنان جلوگیری شود. در این تحقیق به بررسی تحولات ژیوپلیتیک انرژی و تاثیر آن بر گرایش عربستان سعودی به متنوع سازی منابع اقتصادی پرداخته شد.

    نتیجه گیری

    در فرآیند ژیوپلیتیک انرژی، در حالی که کشورهای مصرف کننده سوخت های فسیلی به سمت جایگزین سازی آن با منابع تجدیدپذیر حرکت کرده اند تا از میزان خطرات وابستگی به سوخت های سنتی بکاهند، کشورهای تولیدکننده سوخت های فسیلی به سبب تغییر در روند جهانی مصرف انرژی و معرفی انرژی های تجدیدپذیر خود را در معرض خطرات جدیدی در حوزه ژیوپلیتیک انرژی مشاهده می کنند که می تواند منافع ملی آنها را در معرض خطر قرار دهد. همین امر باعث شده است که برخی از کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت خام نظیر عربستان سعودی با تحلیل شرایط و پیش بینی آینده تلاش های خود را برای همگام سازی اقتصاد خود با این تحولات آغاز نمایند تا در بلند مدت مانع از در خطر قرار گرفتن منافع و امنیت ملی خود شوند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک انرژی، انرژی تجدیدپذیر، عربستان سعودی
  • سیده نفیسه اسدالله تبار*، نفیسه مرصوصی، اسدالله دیوسالار، پری شکری فیروزجاه صفحات 343-354
    اهداف

    از چالش های پیش روی برنامه ریزان شهری، مدیریت مطلوب شهری و منطقه ای و توازن و تعادل در میزان توسعه شهرها است. در همین راستا، هدف اصلی این پژوهش سنجش و تحلیل روند پایداری اقتصادی و اجتماعی شهرستان های استان مازندران طی سرشماری 1385 و 1400 بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع کمی بوده و به شیوه پیمایشی با استفاده از داده های دستگاه های دولتی و سرشماری 1385 و 1400 انجام شد. به منظور شناسایی مولفه های پایداری، 30 نفر از اساتید و خبرگان حوزه برنامه ریزی شهری به روش تصادفی ساده به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند که پایایی پرسش نامه با استفاده از پیش آزمون و آزمون آلفای کرونباخ با ضریب 812/0 مورد تایید قرار گرفت. سپس پایداری 16 شهرستان استان مازندران در سرشماری 1385 و 22 شهرستان در سرشماری 1400 با استفاده از مدل های بارومتر پایداری و الکتر، ارزیابی شد. در انتها با تکنیک کاپ لند، رتبه نهایی پایداری شهرها مشخص شد.

    یافته ها

    شاخص های اقتصادی و اجتماعی نشان داد شهرستان های ساری، بابل، آمل، قایم شهر، تنکابن و چالوس از رتبه های بالاتری در ابعاد پایداری برخوردارند. همچنین شهر ساری به دلیل مرکزیت اداری-سیاسی و سیاست قطب رشد، برتری خود راحفظ کرده است و باعث تمرکز فعالیت ها و امکانات اقتصادی، سیاسی و جمعیتی در استان شده است.

    نتیجه گیری

    شهرستان های استان مازندران پایداری متفاوتی داشتند و معضل ناپایداری، از نظر اندازه بیشتر به شهرهایی با اندازه کوچک و متوسط و از لحاظ شاخص ها بیشتر به مسایل اقتصادی باز می گردد.

    کلیدواژگان: پایداری شهری، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، استان مازندران
  • کیومرث ملکی*، محمدرضا پورمحمدی، هانیه یوسفی شهیر، بهزاد مسعودی اصل صفحات 355-364
    اهداف

    ساخت وسازهای بی رویه در نزدیکی گسل، عدم توجه به پدافند غیرعامل در برنامه ریزی شهری و عدم رعایت استانداردهای ساخت وساز ممکن است در امر توسعه شهرها تغییراتی را ایجاد کند. همچنین، تجارب مدیریت بحران نشان می دهد که فضاهای سکونتی عمدتا در مناطق لرزه خیز تمرکز دارند و در حفاظت از فضاهای شهری و کاهش خسارات ناکارآمدی وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف شناخت مولفه های محیطی، کالبدی-فضایی، اجتماعی، اقتصادی و شاخص های اثرگذار در هر مولفه آسیب شناسی و پهنه های خطرپذیر ناشی از زلزله و بازتعریف استراتژی های کاهش خطر انجام شد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود که در سال 1400 و با استفاده از فرآیند پیمایش و تحلیل داده ها در کلان شهر کرمانشاه انجام شد. 30 نفر از متخصصان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند که خروجی نظرسنجی از آنها در ارتباط با وضعیت مناطق شهرداری کلان شهر کرمانشاه در قالب مدل تاپسیس فازی مورد تحلیل قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار GIS خروجی مدل به صورت نقشه ترسیم شد. در نهایت، برای مقایسه مناطق شهری از نظر توسعه کالبدی نقشه خروجی مدل تاپسیس فازی تحلیل شد.

    یافته ها

    مناطق 8 و 4 دارای کمترین آسیب پذیری، منطقه 5 رتبه سوم، منطقه 1 رتبه چهارم، منطقه 2 و 3 رتبه پنجم، منطقه 6 رتبه ششم و منطقه 7 رتبه هفتم آسیب پذیری را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    دلایل آسیب پذیری مناطق هشت گانه کلان شهر کرمانشاه را می توان به دوری و نزدیکی به گسل، جایگاه طبقه اقتصادی و اجتماعی ساکنین، مقاومت سازه، میزان فضاهای باز و کاربری های امدادی، تراکم جمعیت، هم جواری ها و وجود محلات فرسوده نسبت داد.

    کلیدواژگان: ارزیابی زلزله، پدافند غیرعامل، تاپسیس فازی، روش بردار ویژه، کلان شهر کرمانشاه
  • مزدک دربیکی*، یونس اراززاده، فاطمه ناصری صفحات 365-372
    اهداف

    برآورد ظرفیت برد، یک ابزار مدیریتی کاربردی در مدیریت فعالیت های گردشگری و تفرجی در مناطق حفاظت شده به شمار می آید. هدف این پژوهش، برآورد ظرفیت برد گردشگری در چهار تفرجگاه پارک ملی گلستان در شمال ایران بود تا شالوده ای برای طراحی تفرجگاه ها و سپس طرح مدیریت گردشگری پایدار پارک فراهم شود و امکان دستیابی به هدف های حفاظتی، تفرجی و آموزشی پارک افزایش یابد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع کمی بوده و در سال 1400 خورشیدی و در چهار تفرجگاه پارک ملی گلستان انجام شد. پس از شناسایی و قطعی کردن محدوده چهار تفرجگاه ، 22 عامل محدودکننده هر تفرجگاه با توجه به ویژگی های اقلیمی، بوم شناختی، اجتماعی و زیرساختی، مشخص و روش های کمی توصیه شده اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت به کار گرفته شد و سه نوع ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر برای هر کدام از تفرجگاه ها برآورد شد.

    یافته ها

    ظرفیت برد موثر و اجرایی روزانه به شکل 6018، 1033، 195 و 770 نفر به ترتیب برای تفرجگاه های گلشن، آبشار، گلزار و میرزابایلو برآورد شد. روی هم رفته 8016 نفر در روز و در همه فصل های سال می توانند از 28 هکتار پهنه گردشگری چهار تفرجگاه پارک ملی گلستان بازدید کنند که در هر تفرجگاه و در نیمه نخست و دوم سال متفاوت است، به گونه ای که تا نزدیک به سه برابر امکان تغییر دارد.

    نتیجه گیری

    هرفیت برد پیشنهادی در 28 هکتار پهنه گردشگری چهار تفرجگاه پارک ملی گلستان 8016 نفر و در همه فصل های سال است که در هر تفرجگاه و فصل سال فرق دارد و بیشترین شمار بازدیدکننده در هر تفرجگاه است. یعنی در هر 27 مترمربع فضای گلشن، 48 مترمربع آبشار، 211 مترمربع گلزار و 42 مترمربع میرزابایلو حداکثر یک بازدیدکننده در روز می تواند حضور داشته باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت برد، گردشگری، تفرجگاه، منطقه حفاظت شده، پارک ملی گلستان
  • مجید گلوئی، آرتمیس معتمدی* صفحات 373-380
    اهداف

    یکی از پدیده های مخرب طبیعی که اغلب به صورت ناگهانی رخ می دهد و باعث خسارت های شدید مالی و جانی می شود، جریان واریزه ای است. روش های مختلفی به منظور کنترل جریان واریزه ای پیشنهاد شده است اما تحلیل جریان واریزه ای با وجود معادلات پیچیده حاکم بر آن بسیار دشوار و تقریبا غیرممکن است. هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر پایه های عمودی بر کنترل جریان واریزه ای است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع تجربی-محاسباتی بوده و در سال 1402 در منطق سولقان واقع در شمال غرب شهر تهران که یکی از مناطق مستعد وقوع پدیده جریان واریزه ای بود انجام شد. در این پژوهش اثر پایه های کوتاه بتنی بر کاهش سرعت جریان و متوقف نمودن آن با استفاده از مدل عددی RAMMS و از طریق شبیه سازی و نحوه کنترل جریان های واریزه ای بررسی شد. سپس چیدمان مختلفی از پایه ها در محل های مختلف مسیر حرکت جریان در نظر گرفته شد و نتایج مدل سازی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    قرارگیری پایه ها به صورت ترکیب مثلثی با راس به سمت پایین دست، موثرترین حالت بود و نقش مهمی در کاهش اندازه حرکت، پهنه تاثیر و طول جابه جایی جریان داشت. همچنین در حالتی که این پایه ها در قسمت پایین دامنه قرار داده شدند، عملکرد بسیار مناسب تری در توقف جریان داشتند.

    نتیجه گیری

    به کارگیری پایه های قایم در مسیر جریان واریزه ای می تواند باعث کاهش چشمگیر اندازه حرکت، پهنه تاثیر و فاصله جابجایی جریان واریزه ای گردد. میزان تاثیر گروه پایه ها بر جریان، بستگی به نحوه آرایش پایه ها، ابعاد و فاصله بین آنها دارد. با استفاده از مدل عددی، می توان بهترین گزینه را انتخاب نمود.

    کلیدواژگان: جریان واریزه ای، نرم افزار RAMMS، منطقه سولقان، کنترل جریان واریزه ای، مدل سازی جریان واریزه ای
  • مهشید میجانی، مینو قره بگلو*، لاله رشاد، احد نژاد ابراهیمی صفحات 381-389
    اهداف

    تجارب مستقیم و غیرمستقیم انسان از فضا عامل شکل گیری تصاویر ذهنی است که در هر دو حالت فرآیند پیچیده ای از اکتساب، پردازش و تفسیر اطلاعات را در ذهن انسان طی می کند. محصول این تصاویر یا به نوعی بازنمایی درونی فرد نوعی نقشه شناختی از فضای پیرامون است که رابطه و عمل انسان در فضا را جهت می دهد. بنابراین هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های تاثیرگذار در شکل گیری تصاویر ذهنی دانشجویان از منظر شهری است.

     روش شناسی:

     روش پژوهش کمی به کمک ابزار پرسشنامه ترسیمی می باشد. در سال 1401 به کمک جامعه آماری 50 نفر از دانشجویان ترم1 شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز انجام شد. مدل استخراج شده، از مبانی در خصوص نقشه های شناختی اساس استخراج داده ها از تصاویر ذهنی دانشجویان گشت. داده ها به روش تحلیل عامل تاییدی و هم بستگی با استفاده از نرم افزار Smart pls و IBM SPSS 25.0 تجزیه و تحلیل گشت.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، از نظر دانشجویان، «ساختار کالبدی» با ضریب تاثیر (0.930) که مولفه های آن با بار عاملی شامل: "هندسه" (0.681)،"جهت و محور (0.639)،"تمایز و تشابه" (0.596)،"سادگی و تنوع " (0.587)،"مقیاس و تناسب "(0.499) و"توالی محدوده بصری"(0.425) بیشترین تعیین کنندگی را دارد. در مرتبه دوم «ساختار عملکردی» با ضریب تاثیر (0.733) مولفه های "فعالیت انسان"(0.815) و "گونه های عملکردی"(0.672)   قرار دارد. در مرتبه سوم عامل «حس زمان»با ضریب تاثیر (0.084-)  با مولفه های"بنا های تاریخی" (1.000) تعیین کنندگی معکوس دارد. بر اساس نتایج همبستگی در عامل جنسیت تفاوت معناداری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    مناظر شهری محصولی از ساختارهای عملکردی، کالبدی هستند که در تصویرپذیری مناظر شهری در ذهن ساکنین نقش تعیین کننده را دارند. همچنین ساختارهای کالبدی تاثیر بیشتری را در این فرآیند به خود اختصاص داده است. عامل جنسیت نمی تواند همیشه به عنوان عامل معنی دار در فرایند ثبت تصاویر ذهنی از منظر شهری محسوب شود.

    کلیدواژگان: نقشه های شناختی، تصویرذهنی، منظر شهری، دانشجویان شهرسازی
  • رسول جعفری زاده، اکبر عبدالله زاده طرف*، مسعود حق لسان، آرش ثقفی اصل صفحات 391-400
    اهداف

    این مطالعه با هدف استفاده از تیوری و کارکردهای نوآورانه ارایه شده در مطالعات اخیر برای ارایه مولفه های موثر برای طراحی شهر بیوفیلیک انجام شد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق تطبیقی تحلیلی در سال 1402 به انجام رسید. جامعه مورد پژوهش در این تحقیق، 309 مقاله علمی، منتشر شده در پایگاه های داده ISI، WoS، ESI، IWSC، Scopus و مقالات داخلی در پایگاه های SID، مگیران، سیویلیکا و غیره در بازه زمانی 1396-1401 بود. از میان این تحقیقات، 54 مطالعه با استفاده از معیارهای ورود به مطالعه شامل واژگان کلیدی "بیوفیلیک" و "طراحی شهر سبز" با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. علاوه بر این، از مصاحبه با پنل خبرگان نیز برای تشخیص عناصر موثر استفاده شد. این خبرگان با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. سپس، با استفاده از فیش برداری، متغیرهای موثر بر طراحی شهر بیوفیلیک استخراج شد. پایایی مولفه ها با استفاده از پرسش نامه و سنجش نظرات خبرگان ارزیابی شد. تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری در نرم افزار Micmac انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، 54 مولفه موثر بر طراحی شهر بیوفیلیک تشخیص داده شد که مولفه های وجود قوانین، برنامه های بیوفیلیکی، وجود بودجه برای فعالیت های بیوفیلیکی و بیومیمیکری بیشترین تاثیرگذاری و کمترین تاثیرپذیری را داشته و مولفه های ارتقای سلامت جسمی و روانی، عملکرد و سلامت، سازگاری انسان با طبیعت بیشترین تاثیرپذیری و کمترین تاثیرگذاری را داشته اند. عوامل مهم تاثیرگذار شامل 22 عامل، عوامل تاثیرپذیر شامل 14 عامل، و عوامل مستقل شامل 7 مولفه و در نهایت عوامل دووجهی کلیدی شامل 11 مولفه بوده اند.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزان شهری می توانند از مولفه های موثر بر اساس معادلات ساختاری و تاثیر پذیری و تاثیرگذاری آنها بر یکدیگر  برای طراحی شهر بیوفیلیک و افزایش تعامل انسان و طبیعت استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بیوفیلیک، طراحی شهری، سلامت، فراتحلیل، تحلیل ساختاری
  • غلام غلامی، رحیم سرور*، علی توکلان صفحات 401-410
    اهداف

    رویکرد شهرسالم از بعد زیست محیطی، سلامت جامعه، محیط زندگی فردی و اجتماعی، رفاه اجتماعی و غیره، به بررسی کیفیت زندگی افراد یک جامعه می پردازد. گسترش بی قواره شهر تهران در دهه های اخیر مشکلات گوناگونی همچون تخریب محیط زیست، آلودگی آب، هوا و خاک، افزایش بیماری های جسمی روانی و غیره را موجب شده است. این امر در تضاد با توسعه پایدار شهرها و محیط زیست است و باعث شده مدیریت شهری تهران با مشکلات و چالش های فراوانی مواجه شود. در پژوهش توصیفی - تحلیلی حاضر باهدف شناسایی شاخص های شهر سالم، به ارزیابی و مقایسه وضعیت زیست محیطی شهر تهران پرداخته شد.

    روش شناسی:

     جامعه آماری شهرهای منتخب آسیایی و مناطق 22گانه تهران است. وضعیت هر یک از شاخص ها نیز به تفکیک مناطق از منابع کتابخانه ای و مراجعات سازمانی جمع آوری شده است. در ابتدا برای تعیین و شناخت میزان نزدیک بودن شهر تهران به شاخص های شهر سالم، با استفاده از مدل تحلیل شبکه فازی و مدل رتبه بندی ویکور، جایگاه این شهر در میان شهرهای منتخب آسیایی تعیین و اولویت بندی شد. سپس با استناد به اوزان اختصاصی شاخص ها و مدل ویکور، رتبه بندی هر یک از مناطق 22گانه شهر تهران صورت گرفت، تا اهمیت هر یک از آن ها در وضعیت کنونی شهر تهران مشخص شود.

    یافته ها

    نتایج حاصله حاکی از آن است که تهران در رتبه ششم شهرهای منتخب آسیایی قرار دارد، ولی در تمامی معیارهای بررسی شده از متوسط مقادیر به دست آمده، رتبه پایین تری دارد. این بررسی در بین مناطق تهران نیز نشان داد که مناطق 22، 18 و 6 در بهترین و مناطق 9، 10و 12 در بدترین وضعیت قرار دارند.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که تهران به سمت دست یابی به شاخص های شهر سالم گام برداشته ولی به علل مختلف در مناطق 22 گانه با مدیریت های سلیقه ای نتوانسته به این شاخص ها دست پیدا نماید. راهبرد پیشنهادی ، رویکرد انطباقی و ارتقاء ظرفیت حکمرانی می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، رویکرد شهر سالم، مدل ویکور، مناطق 22 گانه شهر تهران
  • الهام میری، ابوالقاسم امیراحمدی، الهه اکبری* صفحات 411-422
    اهداف

    ارایه مدل تلفیقی تصمیم گیری بر اساس سنجش از دور و GIS برای شناسایی قابلیت های ژیومورفوتوریستی حوضه ی تجنود و کویر همت آباد در شهرستان زیرکوه می باشد.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش بعد از شناسایی لندفرمها و عوارض ژیومورفولوژی و ژیوسایتها از طریق سنجش از دور، از روش های فاسیلوس، GAM، کومانسکو برای اولویت دهی و ارزش دهی پتانسیلهای ژیوتوریستی شامل ژیوسایتها، ژیومورفوسایت ها و نیز سایتهای فرهنگی و اقتصادی استفاده شده است. در نهایت برای فایق آمدن به چالش های هر مدل و بهره گیری از ظرفیت همه مدلها، از مدل تلفیقی فاسیلوس-GAM-کومانسکو (FA-CO-GM) براساس روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. از این طریق این امکان فراهم شده تا فاکتورهای متعدد که در هر مدل به طور جداگانه در نظر گرفته شده، با هم تلفیق شود و از مزایای همه مدلها استفاده شود.

    یافته ها

    نقشه نهایی مدل تلفیقی تصمیم گیری بر اساس سنجش از دور و GIS حاصل از سه مدل کومانسکو، فاسیلوس، GAM نشان می دهد که 36 درصد منطقه در پهنه قابلیت ژیومورفوتوریستی زیاد قرار دارد که منطبق بر لندفرم های ژیومورفولوژی، دسترسی مناسب، چشم انداز بلند و نقاط دید بالا می باشد. 51 درصد منطقه نیز در پهنه قابلیت ژیومورفوتوریستی خیلی زیاد قرار دارد که به دلیل نمایانگر بودن، تنوع ژیومورفولوژیکی، کمیابی، دست نخوردگی و یکپارچگی در ژیوسایت ها می باشد. جهت صحت مدل های کومانسکو، فاسیلوس،  GAM و AHP از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. سطح معناداری آزمون کمتر از 05/0 و در حد استاندارد و آزمون معنادار می باشد.

    نتیجه گیری

    ضمن شناسایی و ارزیابی توانمندی ژیومورفوسایت دره ی تجنود و کویر همت آباد در منطقه ی خشک شهرستان زیرکوه مشخص شد که بعد از اعمال چند مدل از مدلهای ارزش دهی، با یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) در GIS می توان  به رفع این نقصها و تهیه نقشه پهنه بندی مناسب برای ژیوسایت و تلفیق نتایج چند مدل پرداخت.

    کلیدواژگان: ژئومورفوتوریسم، ژئوسایت، حوضه ی تجنود، کویر همت آباد، GIS، RS
  • نسیم روشنی*، بهمن خسروی پور، مسعود یزدان پناه، طاهره زبیدی، مریم تاجری مقدم صفحات 423-434
    اهداف

    بسیاری از دانشگاه های امروزی تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد، جامعه و محیط زیست دارند، چرا که آن ها از نظر اندازه و جمعیت به "شهرهای کوچک" شباهت دارند. دانشگاه ها مسیولیت مهمی در جهت ایجاد چشم اندازی برای آینده در زمینه ایجاد توسعه پایدار دارند. در مواجهه با مسایل مهمی مانند تغییر شرایط آب وهوایی و کمبود منابع محیط زیستی و همچنین تخریب محیط زیست، ماموریت دانشگاه ها ایجاد فضایی در جهت بازسازی محیط زیست است. راه اندازی شیوه های سبز در توسعه دانشگاه ها هنوز در مراحل اولیه است. لذا پژوهش حاضر به شناسایی و دسته بندی ابعاد و مولفه های دانشگاه سبز پایدار پرداخته است.

    روش شناسی: 

    این مطالعه با بهره گیری از تکنیک دلفی انجام شده است. اعضای پانل دلفی 20  نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه ایلام بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    پس از دو دور توزیع پرسشنامه، تعداد 91 مولفه  در 10 بعد شامل پژوهش سبز، فرهنگ سازمانی سبز، روانشناسی سبز، تامین مالی، اداری و حسابداری سبز، پایداری پردیس، آموزش سبز، مدیریت سبز، خدمات تخصصی و اجتماعی سبز، ارزیابی، گزارش دهی، پاسخگویی، تعهد و نظارت بر توسعه پایدار و ارایه اطلاعات زیست محیطی و مشارکت سبز برای راه اندازی و توسعه دانشگاه سبز شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    اساسی ترین نتیجه پژوهش حاضر استخراج و دسته بندی کردن ابعاد و مولفه های دانشگاه سبز باتوجه به ساختار سازمانی و اداری دانشگاه های کشور می باشد. باتوجه به ویژگی های درحال تغییر و منحصر به فرد ساختار سازمانی و نحوه اداره دانشگاه ها، این دسته بندی کمک می کند که دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نسبت به استقرار یک دانشگاه سبز بر اساس بروزترین مولفه ها گام بردارند و به پایش و ارزیابی خود در مسیر سبزشدن بپردازند.

    کلیدواژگان: دانشگاه ایلام، دانشگاه سبز، مولفه ها، ابعاد، توسعه پایدار
|
  • M. Khalaj* Pages 275-286
    Aims

    Morphometry can be defined as a quantitative measurement of the shape of landscapes on the ground, which can be used to identify areas with active tectonics. The purpose of this research is to investigate the active tectonics in the Sivand basin using five morphometric indices of Asymmetry factor of the drainage basin (Af), Relative relief (Bh), Form factor (Ff), Hypsometric integral and curve (Hi) and Stream gradient index (SL). By conducting this research, it is possible to understand the active processes in the Sivand basin and prevent damages caused by natural disasters such as floods and earthquakes to some extent.

    Methodology

    This is a survey carried out in 2022-2023 in Fars province and it is a practical study in terms of its purpose. The nature of the data and their calculations are quantitative. GIS software and digital elevation map (DEM) with an accuracy of 30 meters, were used to calculate the indices. For each index, a zoning map was prepared in the area, and each of the mentioned indices was classified into five categories very high, high, medium, low and very low geotechnical activity. Finally, by averaging the entire category of indices, a final index of relative active tectonics index (Iat) was obtained and the area was classified into three categories of high, medium and low terraforming activity.

    Findings

    In the sub-basins of Avanjan Fault, Musakhani Fault, Sivand Fault, Sivand river Fault and the faults located in the south of the investigated area, the measured indices showed high and medium values, which is due to the medium to high tectonic activity of the area.

    Conclusion

    The Sivand basin has medium to high tectonic activity and the northern, northwestern, middle and southern parts of the region are more active than other parts. It is due to the effect of the mentioned faults on the region.

    Keywords: Basin, Active Tectonics, Morphotectonics, Morphometric Indices, Faulting
  • Sh. Momenzadeh, M. Ghadiri*, H.A. Faraji Sokbar, Z. Torkashvand, M.A. Khorasani Pages 287-298
    Aims

    One of the effective approaches to enhance the motivation of rural communities is to engage in entrepreneurial activities within the domain of rural tourism. In order to accomplish this objective, it is crucial to identify captivating destinations, evaluate the present condition of rural societies, and recognize the inherent talents and abilities of the rural inhabitants. The primary purpose of this study is to identify the prospects for the establishment of small and medium-sized enterprises focused on tourism within the villages of the Shemiranat region.

    Methodology

    This descriptive-analytical research has a practical perspective in relation to its objectives. The statistical population comprises the villages situated in three rural districts, namely Lavasan bozorg, Lavasan Koochak, and Rudbar Qasran, which selected through the employment of spatial cluster sampling method. Furthermore samples were chosen based on their availability and utilizing the snowball method, resulting in a total sample size of 313 participants. Data collection was conducted using field studies and a researcher-made questionnaire. The reliability and validity of the data collection tools were determined using Cronbach's alpha coefficient and content validity method. The gathered data was subjected to analysis employing the T-paired test within the SPSS 22 software.

    Findings

    The findings of the study revealed the identification of 6 indicators and 84 components, which were recognized as potential opportunities for the advancement of small to medium-sized enterprises in the examined villages. These opportunities were assessed by means of a questionnaire. Following an expert review, the number of components reduced to 80. The questionnaire's validity was substantiated by the application of Cronbach's alpha coefficient, yielding a value of 0.85. Among the opportunities for tourism development, the following categories were deemed suitable: economic, social-cultural, infrastructural-opportunity, spatial, psychological, and attractive opportunities. Based on the T-paired test, the most crucial opportunities were determined to be the attractive, psychological, and infrastructural ones.

    Conclusion

    The villages of the Shemiranat region offer noteworthy prospects across multiple dimensions for the advancement of tourism. These opportunities possess the potential to serve as a catalyst for fostering economic expansion.

    Keywords: Opportunity, Rural Areas, Small, Medium Business, Tourism
  • H. Hoveizavi, H. Saberi*, M. Azani, F. Ahmadi Pages 299-310
    Aim

    The issue of the quality of the urban environment has gained significant importance in recent years within society. It is imperative to prioritize the consideration of third places in order to foster local communities and enhance the well-being of urban life. The primary objective of this study is to identify the factors that influence third places and the quality of the urban environment.

    Methodology

    This research employed a quantitative approach, utilizing a survey method and drawing upon targeted library documentaries and Delphi studies to determine conceptual indicators in the year 1402 in Ahvaz city. The sample size consisted of experts and specialists in the field relevant to the research topic, totaling 30 individuals. Through the application of the cross-effects analysis technique and the Micmac program, this study examined the components of third places and the environmental quality of Ahvaz city. For the purpose of this study, the Delphi method was employed to identify 55 components and 10 dimensions as indicators of the third place and the quality of the environment. The data was then analyzed using path analysis test with the PLS Smart structural equation model.

    Findings

    The analysis of the 55 factors revealed 11 key factors that have the greatest impact on the future state of Ahvaz's environmental quality. These factors were identified by examining the direct and indirect effects of the factors on each other and the future state of Ahvaz's environmental quality.The findings of the prioritization of the effective dimensions in the third places and the quality of the environment in Ahvaz city indicate that activity and utility indicators, perception, and mental image and relaxation are ranked as the most important factors.

    Conclusion

    There is a comprehensive and multidimensional relationship between the quality of the environment and third places in Ahvaz City. This is due to the fact that the enhancement of environmental quality in this particular urban area is closely intertwined with the robust structural interdependence among these fundamental factors.

    Keywords: Environmental Quality, Third Place, Futures Studies, Ahvaz City
  • E. Ghenatian Jobzari, A.A. Khorram Bakht*, M.E. Afifi Pages 311-317
    Aims

    Sustainable urban development encompasses various dimensions, including economic, social, and environmental aspects. Both human managerial factors and natural factors can exert an influence on the achievement of urban sustainability. The purpose of this study was to elucidate the primary drivers that have an impact on the sustainable development of Jahrom city.

    Methodology

    This study employed a descriptive approach and was conducted in Jahrom during the period of 2022-2023. Data was collected through the utilization of a questionnaire developed by the researchers. The identification of the influential factors was accomplished through an in-depth examination of the existing literature. Subsequently, a questionnaire consisting of 35 items was formulated based on the identified factors. Following the principles of the Delphi method, the questionnaires were distributed among a group of individuals (N=40) who possessed relevant expertise in the field. The selection of these individuals was carried out using the snowball sampling method. The final version of the questionnaire underwent a review process and was subsequently provided to a panel of 15 experts and city managers for the purpose of assigning weights to the identified factors. The selection of these individuals was carried out using a purposeful sampling strategy. Finally, the data collected was analyzed using the decisive effects analysis method facilitated by the utilization of the MICMAC software.

    Findings

    Sanitation and water quality exerted the greatest influence on other variables in a direct manner. Nevertheless, the most influential and robust indirect impact on other variables was observed in the realms of effective management, water quality, and employment.

    Conclusion

    Seven Factors of citizen culture, employment status, water quality, efficient management, security, education, and health exert the most significant influence on the sustainable development of Jahrom city.

    Keywords: Development, Sustainable Development, Sustainable Urban Development, Urban Future Research, Jahrom
  • H. Behrawan*, J. Yarahmadi, H. Abbasi Pages 319-329
    Aims

    Dust is a weather problem that can cause serious environmental hazards and cause adverse effects on agriculture, industry, traffic and people's daily life. In this study, sources of dust and fine dust production in East Azarbaijan province (eastern edge of Lake Urmia) were identified and investigated.

    Methodology

    Progressive research from the point of view of the method in the category of quantitative research and data analysis using, identifying the sources of fine dust production using 6-year statistics (2017-2022), measuring and monitoring the production of dust and wind deposits using the RDD index, as well as measuring the threshold speed and intensity of wind erosion using the wind tunnel device was done.

    Findings

    The share of land use in micro-district centers of the province is 48.8% of agricultural lands, 19% of dried wetlands or lakes, 32.2% of degraded pastures, etc. From the point of view of morphology, micro-rounded centers of the province are about 2.53% of hilly plains and 97.47% of flood plains, etc. The micro dust production center on the eastern edge of Urmia Lake is the most active center in the province, which causes many problems for local residents and neighboring areas. This center of fine dust mainly includes rainfed agricultural lands, abandoned agricultural lands, dried up wetlands or lakes, and degraded pastures.

    Conclusion

    In East Azarbaijan province, some lands such as plowed agricultural lands, abandoned wet fields, poor pastures, the dry bed of Urmia Lake shore caused by water receding, the dry bed of rivers and seasonal waterways, etc. In case of adverse climatic factors and availability the presence of other environmental conditions can potentially act as sources of fine dust production, but the above-mentioned lands are scattered in East Azerbaijan province and in certain cases and times they are capable of producing fine dust in a considerable amount.

    Keywords: Dust, Fine Dust, East Azarbaijan Province, Wind Erosion
  • Gh. Ranjbar, H. Souri*, Hasan Keyvan Pages 331-341
    Aims

    The study of energy geopolitics entails examining the role that energy plays in geopolitical dynamics and power competitions. The global economy and security place considerable importance and emphasis on energy, to the extent that it serves as an indicator of security levels. This significance applies to both oil-producing and oil-consuming countries, prompting them to carefully manage their situations to ensure they are not endangered by developments in global competition. The objective of this research is to investigate the geopolitical developments surrounding energy and their influence on Saudi Arabia's inclination to diversify its economic resources.

    Conclusion

    In the realm of energy geopolitics, nations reliant on fossil fuel consumption have shifted their focus towards substituting it with renewable sources as a means of mitigating the vulnerabilities stemming from their dependence on conventional fuels. However, the altered global energy consumption pattern and the emergence of renewable energy have introduced novel risks for fossil fuel producing countries within the domain of energy geopolitics, thereby jeopardizing their national interests. Consequently, countries with substantial crude oil production, such as Saudi Arabia, have initiated endeavors to align their economic strategies with these transformations through comprehensive analysis of prevailing circumstances and anticipation of future developments, ultimately safeguarding themselves against long-term perils.

    Keywords: Geopolitics, Geopolitics of Energy, Renewable Energy, Saudi Arabia
  • N. Asadoullahtabar*, N. Marsousi, A. Divsalar, P. Shokri Firoozjah Pages 343-354
    Aims

    One of the challenges encountered by urban planners pertains to achieving optimal management and balance in the development of urban and regional areas. In relation to this matter, the primary objective of this study was to assess and analyze the trajectory of economic and social stability in the cities of Mazandaran province during the 2006 and 2021 censuses.

    Methodology

    This study, characterized as descriptive-analytical in nature, relied on data obtained from government agencies and the aforementioned censuses conducted in 2006 and 2021. To determine the components of sustainability, a sample of 30 experts was selected using a simple random method. The questionnaire's validity and reliability were established through the calculation of Cronbach's alpha coefficient. Subsequently, the stability of 16 cities in Mazandaran province during the 2006 census and 22 cities during the 2021 census was evaluated employing the stability barometer, Electr, and Vicor models. Finally, the cities' sustainability was assessed through the utilization of the Copeland technique, which enabled the determination of the final ranking.

    Findings

    The findings from the utilization of sustainability evaluation methodologies demonstrated varying degrees of sustainability among cities. Additionally, the economic and social indicators revealed that the cities of Sari, Babol, Amel, Qaimshahr, Tonkabon, and Chalus exhibit higher levels of sustainability. Moreover, the city of Sari has consistently upheld its position of superiority due to its centralization in political-administrative affairs and the implementation of growth pole strategies, leading to the concentration of economic, political, and social activities and resources within the province.

    Conclusion

    In conclusion, the cities within the Mazandaran province have encountered distinct levels of stability, with the issue of instability primarily affecting small and medium-sized cities in terms of their scale, and predominantly associated with economic matters when considering indicators. Consequently, the implementation of solutions derived from this research offers the potential to foster stability and facilitate the development of cities.

    Keywords: Urban Sustainability, Economic Sustainability, Social Sustainability, Mazandaran Province
  • K. Maleki*, M.R. Pourmohammadi, H. Yousefi Shahir, B. Masoudi Asl Pages 355-364
    Aims

    The absence of regulations in close proximity to fault lines, disregard for non-structural defense in urban planning, and failure to adhere to construction standards can result in modifications to urban development. Crisis management experiences indicate that residential areas are predominantly concentrated in zones prone to seismic activity, necessitating the protection of urban spaces and the mitigation of ineffective damages. This study aims to identify the environmental, physical-spatial, social, and economic components, along with their influential indicators, and comprehensively assess the vulnerabilities and earthquake-prone areas. Furthermore, it aims to redefine risk reduction strategies based on the findings of this analysis.

    Methodology

    The present study is classified as a descriptive study wherein the process of data collection and analysis has been employed. A cohort of 30 specialists was chosen, and their survey outcomes concerning the condition of the municipal areas of Kermanshah were evaluated using a Fuzzy TOPSIS model. The model's output was graphically represented as a map prepared by GIS software, and the analysis of the resultant map was conducted to compare urban areas in relation to physical growth.

    Findings

    The results indicate that regions 8 and 4 exhibit the minimum susceptibility, region 5 ranking third, region 1 ranking fourth, regions 2 and 3 ranking fifth, region 6 ranking sixth, and region 7 ranking seventh.

    Conclusion

    The susceptibility of the eight primary districts in Kermanshah is ascribed to their spatial proximity and distance from fault lines, the socioeconomic standing of the inhabitants, the structural resilience, the presence of accessible areas and emergency facilities, the density of the population, the proximity of neighborhoods, and the existence of dilapidated residential areas.

    Keywords: Earthquake Assessment, Passive Defense, Fuzzy Topology, Eigenvector Method, Kermanshah Metropolis
  • M. Dorbeiki*, Y. Arazzadeh, F. Naseri Pages 365-372
    Aims

    Estimation of carrying capacity is a practical management tool in managing tourism and recreational activities in protected areas. Using quantitative methods, the aim of the research was to estimate the tourism carrying capacity of four recreation areas in Golestan National Park in the north of Iran. This study provides a basis for future environmental design of the recreation areas and sustainable tourism management plan, which increases the possibility of achieving the conservation, recreation and educational goals of the park.

    Methodology

    After identifying the scope and limits of the recreation areas, 22 limiting factors for each area were determined according to the climatic, ecological, social and infrastructure characteristics. Using the quantitative methods of IUCN, physical (PCC), real (RCC) and effective (ECC) carrying capacity of each recreation area were determined.

    Findings

    The ECC was estimated as 6018, 1033, 195, and 770 persons for Golshan, Abshar, Golzar, and Mirzabaylou recreation areas, respectively. In total, 8016 persons per day can visit 28 hectares of four recreation areas of Golestan National Park around the year, which of course is different in each area and the season, consequently may be change up to three times.

    Conclusion

    The total number of daily visitors in the 28-hectare recreation areas of Golestan National Park, which is recommended as the effective carrying capacity, is 8016 individuals in a year. This is the highest number of visitors in each recreation area during different seasons of the year. It means maximum one visitor per day can be present in every 27, 48, 211 and 42 m2 of Golshan, Abshar, Golzar, and Mirzabaylou sites, respectively.

    Keywords: Carrying Capacity, Tourism, Recreation Area, Protected Area, Golestan National Park
  • M. Galoie, A. Motamedi* Pages 373-380
    Aims

    Debris Flow is a natural hazard phenomenon that frequently manifests suddenly, inflicting substantial economic and human losses. To date, numerous methodologies have been proposed to manage debris flow; however, the intricate nature of the governing equations renders the analysis of debris flow an exceedingly arduous and nearly unattainable task. The principal objective of this investigation was to assess the efficacy of vertical piers in mitigating debris flow.

    Methodology

    This particular study, characterized as an empirical-computational endeavor, transpired between the months of April and August in 2023. Its focus was centered on the Solqan region, situated in the northwestern vicinity of Tehran, an area notably susceptible to debris flow. Within this study, the influence of truncated concrete piers on the reduction of flow velocity and blockage was explored and replicated through employment of the RAMMS numerical model. To accomplish this, a variety of pier arrangements were considered at different junctures along the pathway of flow, with subsequent assessment of the modeling outcomes.

    Findings

    Among all the simulated scenarios, the scenario in which the piers were organized in a triangular shape pointing downwards exhibited the most noticeable impact on the reduction of momentum, inundation area, and run-out distance. Additionally, it is worth noting that if these piers were positioned in the lower section of the hill slope, their efficacy in halting the flow would be significantly enhanced.

    Conclusion

    The utilization of vertical piers along the course of the debris flow can yield a substantial decrease in the momentum, inundation area, and run-out distance associated with the debris flow phenomenon. The influence exerted by the collective presence of piers on the flow is contingent upon the configuration of the piers, their dimensions, as well as the spacing between them. By employing numerical models the optimal scenario can be determined and implemented.

    Keywords: Debris Flow, RAMMS Software, Sulqan’s District, Debris Hazard Mitigation, Debris Flow Modeling
  • Mahshid Mijani, Minou Gharehbaglou*, Laleh Reshad, AHAD NEJAD EBRAHIMI Pages 381-389

    Aims :

    Mental images are formed by direct and indirect experiences of space, which refer to the complex acquisition, processing, and interpretation of information in the human mind. Like internal representation, it acts as a cognitive map due to the surrounding space, which directs both the relationships and actions of humans in the space. In this regard, the current research emphasizes identifying the crucial components in forming students' mental images of urban landscape.

    Methodology

    Current research uses quantitative methods as well as graphic questionnaires. The statistical population included students in the 1st semester of urban planning, 25 girls and 25 boys, in 2022. The research model was extracted due to theoretical studies to collect data from mental images. The obtained data will be analyzed based on Confirmatory Factor Analysis and Correlational study via Smart PLS and IBM SPSS 25.0. 

    Findings

    According to Confirmatory Factor Analysis, according to the students, "physical structure" with an impact factor (0.930) whose components with factor load include: "geometry" (0.681), "direction and axis" (0.639), "differentiation and similarity" (0.596), "simplicity and diversity" (0.587), "scale and proportion" (0.499) and "visual range sequence" (0.425) are the most determining factors. In the second place, "functional structure" with an impact factor (0.733) And it ranks second with the components of "human activity" (0.815) and "functional species" (0.672). The "sense of time" factor has an impact factor (-0.084) with the components of "historical buildings" (1.000). Based on the correlation results, no significant difference was seen in the gender factor.

    Conclusion

    Urban landscape are formed more by a mixture of functional, physical structures, which have an immediate effect on the imitability of the town. Moreover, physical structures have the most influential role in this process. Additionally, it is revealed that gender factors did not affect this issue.

    Keywords: cognitive maps, mental imagery, urban landscape, urban planning students
  • Rasool Jafarizadeh, A Abdollahzadeh Taraf*, Masoud Hagh Lesan, Arash Saghafi Asl Pages 391-400
    Aims

    This study aimed to use theory and innovative functions presented in recent studies to provide effective components for the design of the biophilic city.

    Methodology

    This comparative analytical research was done in 2023-2024. The statistic population was 309 studies, published in ISI, WoS, ESI, IWSC, Scopus databases, and Persian studies in SID, Mogiran, Civilica, etc. databases in 2001-2016. 54 studies were selected using the inclusion criteria including the keywords "biophilic" and "green city design" through purposive sampling. In addition, an interview with a panel of experts was also used to identify effective elements. These experts were selected using snowball sampling. Then, variables affecting the biophilic city design were extracted. The reliability of the components was evaluated using a questionnaire and experts' opinions. Data were analyzed using structural equations through Micmac software.

    Findings

    Based on the findings, 54 effective components of biophilic city design were identified. The highest influence and lowest affectability were observed in adjusting the laws, biophilic programs, and the existence of budgets for biophilic and biomimicry activities. And the components of improving physical and mental health, performance and health, and human compatibility with nature have the most affectability and the least influence. The important effective, impressionable, independent, and bimodal components included 22, 14, 7, and 11 components, respectively.

    Conclusion

    Urban planners can use effective components based on structural equations and their impact on each other to design a biophilic city and increase human-nature interaction.

    Keywords: Biophilic, Urban design, Health, Meta-analysis, Structural analysis
  • Gholam Gholami, Rahim Sarver*, Ali Tavakolan Pages 401-410
    Aims

    Healthy city approach examines the quality of life of the people of a society from the environmental aspect, community health, individual and social living environment, social welfare, etc. In this descriptive-analytical research, with the aim of identifying the indicators of a healthy city, the environmental situation of Tehran was evaluated and compared.

    Methodology

    The statistical population is selected Asian cities and 22 districts of Tehran. The status of each of the indicators has also been collected separately from library sources and organizational references. At first, in order to determine and recognize the degree of proximity of Tehran city to the indicators of a healthy city, using the fuzzy network analysis model and Vicor ranking model, the position of this city among selected Asian cities was determined and prioritized. Then, by referring to the specific weights of the indicators and Vicor model, the ranking of each of the 22 districts of Tehran was done, in order to determine the importance of each of them in the current situation of Tehran.

    findings

    The obtained results indicate that Tehran ranks sixth among the selected Asian cities, but it has a lower rank in all the examined criteria than the average values ​​obtained. Among the regions of Tehran, this survey also showed that regions 22, 18 and 6 are in the best condition and regions 9, 10 and 12 are in the worst condition.

    Conclusion

    These results show that Tehran has taken steps towards achieving the indicators of a healthy city, but due to various reasons, it has not been able to achieve these indicators in 22 regions with tasteful management. The proposed strategy is an adaptive approach and improving governance capacity.

    Keywords: Sustainable urban development, Healthy city approach, Vicor model, 22 districts of Tehran
  • Elham Miri, Abolghasem Amirahmadi, Elahe Akbari* Pages 411-422
    Aim

    the present study aimed at developing an integrated decision-making model based on remote sensing (RS) and GIS to identify the geomorphotourism potentials of Tajnood Valley and Hemmatbad Desert in Zirkuh County.

    Methodology

    In the present study, after identifying landforms, geomorphological features, and geosites through RS, the Fassoulas, GAM, and Comanescu models were employed to prioritize and value geotourism potentials, including geosites, geomorphosites, and economic and cultural sites. Finally, in order to overcome the challenges of each model and take advantage of the capacity of all models, the Fassoulas-GAM-Comanescu integrated model (FA-CO-GM) was used based on the Analytical Hierarchy Method (AHP). In this way, it is possible to combine several factors that are considered separately in each model and to use the advantages of all models.

    Findings

    The final map of the decision-making model based on RS and GIS integrated from Comanescu, Fassoulas, and GAM shows that 36% of the region is located in a high potential zone, corresponding to the geomorphological landforms, proper access, extended perspective, and high viewpoints. 51% of the region is located in a very high potential zone due to its representativeness, geomorphological diversity, rarity, intactness, and integrity in geosites. In order to verify the accuracy of Comanescu, Fascilos, GAM and AHP models, a sample t-test was used. The significance level of the test is less than 0.05 and it is within the standard and significant test limit.

    Conclusion

    While identifying and evaluating the capability of the geomorphosite of Tajnood Valley and Hemmatabad Desert in the dry region of Zirkuh county, it was found that after applying several valuation models, with one of the multi-criteria decision-making methods (MCDM) in GIS, it is possible to fix these defects and prepare a suitable zoning map for the geosite and combine the results of several models.

    Keywords: geomorphotourism, geosite, Tajnood basin, Hematabad desert, GIS, RS
  • Nasim Roshani*, Bahman Khosravi Pour, Masoud Yazdan Panah, Tahereh Zobeidi, Maryam Tajeri Moghadam Pages 423-434

    Aims  :

    Many universities today have a significant impact on the economy, society and environment, because they resemble small cities in terms of size and population. Universities have an important responsibility in creating a vision for the future in the field of sustainable development. Facing important issues such as changing weather conditions and lack of environmental resources as well as environmental destruction, the mission of universities is to create a space for environmental restoration. The introduction of green practices in the development of universities is still in the early stages. Therefore, the current research has identified and classified the dimensions and components of the sustainable green University.

    Methodology :

    This study was conducted using the Delphi technique. Delphi panel members were 20 faculty members of Ilam University who were selected through purposeful sampling and using the snowball technique. Data analysis was done using SPSS v 26.

    Findings:

     After two rounds of questionnaire distribution, the number of 91 components in 10 dimensions including green research, green organizational culture, green psychology, financing, green administration and accounting, campus sustainability, green education, green management, green specialized and social services, Evaluation, reporting, accountability, commitment and monitoring of sustainable development and provision of environmental information and green participation were identified for the establishment and development of the Green University.

    Conclusion :

    The main result of the current research is extracting and classifying the dimensions and components of green University according to the organizational and administrative structure of the country's universities. According to the changing and unique characteristics of the organizational structure and the way universities are run, this category helps universities and higher education institutions to take steps towards establishing a green university based on the most up-to-date components. Monitor and evaluate yourself on the way to becoming green.

    Keywords: Ilam University, Green University, components, dimensions, Sustainable development